16 Kasım 2012 Cuma

'Şafak Vakti - Bölüm 2' Yapım Notları


ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 2
(THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN PART 2)

Oyuncular
Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Kellan Lutz, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Ashley Greene ile Michael Sheen ve Dakota Fanning

Stephenie Meyer’ın aynı adlı romanından uyarlama

Senaryo
Melissa Rosenberg

Yönetmen
Bill Condon

Yapımcılar
Wyck Godfrey, Karen Rosenfelt ve Stephenie Meyer
   
Süre: 115 dakika

SİNOPSİS

Her bir dakika bu ana varmak içindi.

Alacakaranlık Efsanesi’nin çok büyük merakla beklenen, Oscarlı yönetmen Bill Condon tarafından yönetilen ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 2, milyonları büyüleyen bu romantik destanın tüm sırlarını ve gizemini açıklığa kavuşturuyor.

ALACAKARANLIK EFSANESİ: ŞAFAK VAKTİ BÖLÜM 2’de Bella (Kristen Stewart) dönüşüm geçirmiş halde gözlerini açar – o artık bir anne ve sonunda...bir vampirdir. Eşi Edward (Robert Pattinson) onun güzelliği, hızı, alışılmadık otokontrolü karşısında adeta büyülenmiştir. Yeniden doğan Bella kendisini hiç daha canlı hissetmemiştir ve en iyi arkadaşı Jacob Black (Taylor Lautner), Bella ve Edward’ın sıradışı kızları Renesmee (Mackenzie Foy) ile mühürlenmiştir.  Bu kadar az rastlanır bir türün aileye katılımı onları güçlendirse de, bir süre sonra hepsini tehlikeye atabilecek güçleri ateşlendirmiş olur.

Alacakaranlık, Alacakaranlık Efsanesi, Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay, Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma ve Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1’i karşımıza getiren mücadele, romantizm, tutku, gizem ve aksiyonun daha da fazlasıyla Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1, tüm dünyaca sevilen bu aşk, aile, cesaret, güç ve kader masalını bir sonuca bağlıyor. Stephenie Meyer’ın çok satan kitap serisinden yola çıkan romanlar ve film gelişmiş bir kültürel fenomeni oluşturuyor ve her bölümü sabırsızca bekleyen, çok sadık ve dünya çapında bir hayran kitlesi tarafından takip ediliyor.

İki bölümlük adaptasyonun 2. bölümü olan Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2’nin yönetmeni Bill Condon; Stephenie Meyer’ın Breaking Dawn romanından uyarlanan senaryosu ise Melissa Rosenberg’e ait. Kristen Stewart, Robert Pattinson Taylor Lautner yine başroldeler.

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1   16 Kasım 2012’de sinemalarda.

*  *  *

FENOMENİN SON BÖLÜMÜ

Alacakaranlık Efsanesi film serisinde Kristen Stewart, Robert Pattinson ve Taylor Lautner başrollerde, 17 yaşındaki Bella Swan’ın küçük bir kasaba olan Forks, Washington’a babasının yanına taşınması, burada Edward Cullen isimli soluk yüzlü, kendisini geri çeviren ama bir o kadar da gizemli olan sınıf arkadaşına aşık  olması anlatılıyor. İkisi de onları bir arada tutan bu çekimi inkar da edememektedirler... Edward kendisinin ve ailesinin vampir olduğunu itiraf ettiğinde bile. İşler yeterince karmaşık değilmiş gibi Bella’nın en iyi arkadaşı Jacob Black da bir kurttur ve tamamen vampirleri yok etmek için varolmaktadır.

Romanlar ve filmler dünya çapında bir fenomen yarattı. Alacakaranlık’ın Kasım 2008’de sinemalarda ilk gösteriminden beri geçen 4 senede roman seirsinin her bir bölümü de çok satan kitap listelerinde birinci sıraya oturdu ve filmin her bölümü hasılat rekorları kırdı. Alacakaranlık Efsanesi’nin 4 filmi bugüne kadar Amerika’da $1 milyar civarında ve dünyada $2.5 milyar gişe hasılatına ulaştı. Yalnızca Amerika’da 30 milyon üzerinde DVD/Blu-ray satışı elde edildi.  Film serisinin resmi Twitter hesabı  @Twilight 1 milyon kullanıcı tarafından takip edilen ilk film hesabı oldu.

Serinin her filminde görev alan yapımcı Wyck Godfrey anlatıyor, “İlk film yeni doğan bir aşkla ilgili, ikincisi bir kayıp, üçüncüsü seçim, dördüncüsü evlilik ve aile olmanın zorlukları ve son film de bu aileyi korumakla ilgili.”

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2 üç ana karakter olan  Bella, Edward ve Jacob’ı, Bella’nın sonunda vampir olduğu gerçeğinin üstesinden gelmeleri ve sevdiklerini korumak zorunda kalmaları çerçevesinde karşımıza çıkarıyor.

“Bu film, tam olarak önceki filmin bittiği an ile başlıyor.” diyor Bölüm 1’i de çeken Oscar® sahibi yönetmen Bill Condon. “Tamamı film jeneriği olan bir sekansla açmak istedim filmi, eski filmlerin her birinden görüntüler olan ve müziksel motifle döşeli bir açılış. Her bir kompozitör temsil ediliyor ve bu da sizi ilk Alacakranlık filminin hissiyatına  götürüyor. Geniş manzaralardan aniden Bella’nın vücudunda zehir gezerkenki ara kesitlere giriyoruz...ve gözünü açıyor. Işıl ışıl ama soyut da bir sahne – ta ki o yeni bir bakışa alışana kadar. Sonra birden odağını buluyor ve karşımızda Edward.”

Condon ekliyor, “İki film arasındaki kırılma, Bella’yı vampir olarak görmeye alışmanıza olanak veriyor. Bella tamamıyla yeni bir hayata başlıyor – farklı bir film, o artık bir vampir.  Serinin bu noktasında, babası Charlie insan olarak kalan tek kişi olmuş oluyor. Her bir karakter doğaüstü bir yaratık bu bölümde. Bölüm 2 çok farklı bir deneyim sunuyor ve bu da beni çok heyecanlandırdı. … aynı romandan iki farklı film yapabilmek büyük bir şanstı.”

“Bella'nın bir vampir olarak uyanmasıyla başlıyoruz,” diyor Godfrey.  “Önceki filmlerde, yeni vampir olanlarla ilgili gösterdiğimiz ve açıkladığımız her şey bu bölümde Bella’nın başına geliyor. Görsel olarak izleyiciye her türlü detayı vermeye çalıştık; etraftaki her sesi duyma, hızlılık ve hareketlerdeki güçlülük. Birdenbire Bella iyileşmiştir,  Edward onu hala sevmektedir, Renesmee hayattadır fakat yine birdenbire Bella o bastırılamayan susuzluğa yenilir...ve onun ilk avına çıkarlar.”

Yazar ve yapımcı Stephenie Meyer ekliyor, “Bella artık mükemmel bir netlikle sezinliyor, onun için her şey değişiyor. Fiziksel olan her şey ona çok kolay gelmeye başlıyor… sanki bir süper güç kazanmış gibi. Tüm bu ani değişimleri, inanılmaz yoğunluktaki susamışlığıyla da dengelemesi gerekiyor. Ama o bunun başına geleceğini biliyordu. Benim mitolojim içerisinde daha dönüşüm başlamadan vejetaryen bir vampire olmayı seçen ilk vampir o. Bu yüzden de kendinden öncekilerden farklı olarak, kimseyi öldürmemeye baştan kendini adamış. Kana susamanın korkunç olacağını biliyor ve buna kendini hazırlıyor ki diğerlerinin yaşadıklarını yaşamasın. Bella bu istek ve hazırlıkla hareket ettiği için, yeni vampir olmuş olma haliyle baş edebiliyor.”

Cullen evine geri döndüğünde, Bella eşi benzeri olmayan kızı Renesmee ile ilk kez tanışıyor ve onun gizli yeteneğini öğreniyor, önceden bilmedikleri ve başa bela seviyedeki hızlı büyümesi… ve Jacob’un ona karşı olan özel bağı.

Jacob içten içe halen Bella’nın üzerine titriyor olsa da, artık önceliği Renesmee. “Kitapta en sevdiğim bölümlerden biri, Jacob’ın onun kızını mühürlediğini itiraf ettiği andı. Bella da büyük ihtimalle izleyicinin de vereceği bir tepki veriyor; ‘Şaka mı bu?’ Ve sonra ona gününü gösteriyor” diyerek gülüyor Rosenberg. “Bella’yı bir anne, koruyucu ve en güçlü vampir olarak gördüğümüz sahne bu. İzleyicinin de Jacob’ın durumunu gerçekten anlamasına ve kucaklamasına yardım eden bir durum.”

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1,  Bella ve Edward’ın bir aile olmalarına odaklanıyordu; Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2 ise o aileyi koruyabilmek üzerine. “Filmin başında Bella’nın yeni bir vampir olması ve kızıyla ilk kez tanışması yer alıyor. Bu aile – Bella, Edward ve Renesmee – kır yerindeki evlerinde birlikte hayatlarının tadını çıkarıyorlar.” diyor Godfrey. “Tehlike, Renesmee ölümsüz bir varlık sanılınca baş gösteriyor çünkü Volturi’nin yasak kıldığı bir durum bu. O yüzden de Bölüm 2’nin ana tehdidi, Volturi’nin Renesmee’nin ölümsüz olduğunu duyması ve bunun asla kabul edilemez olması. Bu durumda Volturi, Cullen klanından tek seferde ve sonsuza dek kurtulmak için bir araya geliyor.”

Ölümsüz bir çocuk, dönüştürülmüş bir çocuk demek ve nasıl yeni doğan bir vampir control edilemez bir susamışlığa sahipse, ölümsüz bir çocuk  da sır saklamaktan yoksundur. Denali kardeşlerden biri Volturi’yi Cullenların yanındaki bu çocukla ilgili uyarıyor. “Irina belirli bir mesafeden Renesmee’yi yanlış anlıyor ve aniden bambaşka bir filme geçiyoruz… dünyadaki tüm vampirlerin buluşup birbirlerinin karşısına geçtikleri destansı bir aksiyon filmine dönüşüyor,” diyor Condon. 

“Cullenlar yeniden tehlike altındalar ama bu sefer büyük bir mesele.” diyor Meyer. “Önceki filmlerde Bella tehdit altındaydı ama onu korumak için kendilerini riske atıyorlardı fakat tamamen yok olma tehditleri yoktu. Bu, hepsinin yok edileceği bir durum. Volturi yaklaşıyor ve hepsini ortadan kaldırmak üzere geliyor. Cullenların yapabileceği hiçbir şey yok. Kaçamazlar, saklanamazlar. Ölüme mahkum ediliyorlar.”

Meyer ekliyor, “Cullenlar bir suç işlemediklerini biliyorlar, o zaman her şey bundan mı ibaret? Volturi onların gerçekten özrü olmayan bir suç işlediğini mi düşünüyor? Yoksa her şey Aro’nun rekabetinden mi ibaret, ne yapsalar fark etmeyecek miydi? Fakat en iyisini umarak, Cullenlar bütün arkadaşlarını bir araya getirerek  Renesmee’nin Volturi’nin düşündüğü gibi bir yaratık olmadığını anlatmaya çalışıyorlar. Cullenlar, Volturi’yi yavaşlatabilirlerse kendilerini anlatabileceklerini umuyorlar.”

 *  *  *

Özel Yetenekli Yeni Vampirlerin Özeti *

Renesmee –Cullen Klanı
    *Doğaüstü gücü:  İnsanların tenine dokunarak onlara düşüncesini aktarabiliyor. Şimdiye kadar kimse onun yeteneğini bloke edemedi. Melez doğduğu için, inanılmaz bir hızla büyüyor ve hem vampir hem de insan özellikleri taşıyor. Akli olarak vampir hızıyla öğreniyor ve aklında bilgi tutuyor. Aynı zamanda atan bir kalbi de var, insan yemeği yiyebiliyor ve uyuyabiliyor.
    Oyuncu: Mackenzie Foy

Eleazar –Denali Klanı
    Doğaüstü gücü: Yetenekli vampirlerin türünün ve gücünün ne olduğunu algılayabilme.
    Oyuncu: Christian Camargo

Kate – Denali Klanı
    Doğaüstü gücü:  Dokunduğu herkeste elektro şok gibi bir sarsıntı yaratabilme gücü.
    Oyuncu: Casey LaBow

Alistair – Nomad
    Doğaüstü gücü: Hem insanları hem de nesnelerin izini sürebiliyor. Aradığı herhangi bir şeyin yönünü tespit edebiliyor fakat bunu spesifik bir lokasyona indirgemesi biraz zamanını alıyor. Aradığı şey her ne ise, hareket halindeyse, asla yakalayamayabilir.
    Oyuncu: Joe Anderson

Benjamin – Mısır Klanı
    Doğaüstü gücü: Elementleri etkileyebiliyor - su, toprak, ateş ve havayı. Etrafındaki fiziksel dünyayı  isteği doğrultusunda manipüle edebiliyor; telekinetik güç gibi.
    Oyuncu: Rami Malek

Zafrina – Amazon Klanı
    Doğaüstü gücü:  Güçlü aldatıcı yetenek. Hedefinin istediği illüzyonu görmesini ya da hiçbir şey görmemesini sağlayabiliyor. Görüş alanındaki herkesi etkileyebiliyor.
    Oyuncu: Judi Shekoni

Maggie – İrlanda Klanı
    Doğaüstü gücü: Birinin yalan söyleyip söylemediğini anlayabiliyor.
    Oyuncu: Marlane Barnes

Siobhan – İrlanda Klanı
    Doğaüstü gücü: Hiçbir yeteneği olmadığına inanıyor fakat bazıları onun sadece isteğiyle olayların sonucunu etkileyebildiğinden şüpheleniyor.
    Oyuncu: Lisa Howard

                                                          YAPIM HAKKINDA

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2’nin çekimleri Aralık 2010’da Louisiana’da başladı. Son iki filmin aynı anda gerçekleşen çekimleri üç ayrı ülkede gerçekleşti ve 2010 ile 2011 yıllarında 6 ay sürdü; 2012 Nisan’ında da ek aksiyon sahneleri çekildi.

Yapımcı Wyck Godfrey ve ortak yapımcı Bill Bannerman bir kez daha sette gün be gün yapımcı Stephenie Meyer ile, onun yarattığı mitolojiye akıl danışarak ilerlediler. Başarılı yapım ekibi ve  yönetmen Bill Condon ile son bölümlerde Oscar® sahibi görüntü yönetmeni Guillermo Navarro, ASC; yapım amiri Richard Sherman; ve kostüm tasarımcısı Michael Wilkinson ile çalıştı.  İki filmde de Oscar® sahibi görsel efekt tasarımcısı ve süpervizörü John Bruno ve Terry Windell yönetiminde geniş bir görsel efekt ekibi çalıştı.  Kurguda Virginia “Ginny” Katz, A.C.E, ve Alacakarnalık Efsanesi ekibi, besteci Carter Burwell ve müzik süpervizörü Alexandra Patsavas, film ekibi filmi tamamlarken müzikler üzerine çalışmaya başlamışlardı.

Filmin hayranları melez çocuk Renesmee’yi ekranda görmek için sabırsızlanıyorlar; ve tabii vampirler ile kurtların da dahil olduğu sonu gelmeyen savaş ile dünyanın her yanından gelen yeni vampirlerin özel güçlerini de. 

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2, Bella’nın Renesmee’nin doğumu sırasında vampire dönüşmesi ile başlıyor ve bu esnada Cullenların evinde de bir çok aksiyon gerçekleştiği için ilk kısım iki mekanda geçiyor. Bella ve Edward’ın romantil kır evi gibi mekanlarda – ki bugüne kadar filmin hayranlarının sadece hayallerinde yer alan mekanlar bunlar – artık Bella ve Edward’ın iki eşit vampir olarak sonsuza dek beraber olacakları yerler olarak karşımıza çıkıyor. Filmin dünya çapındaki yayılımı da düşünülünce, sahneler birçok farklı ülkede yer alıyor – İtalya, Mısır, Rusya ve İngiltere sahneleri Louisiana’da çekiliyor. Tüm Alacakaranlık filmlerinde olduğu gibi, sahnelerin çoğu yine ormanda, bol ağaçlı yerlerde geçiyor – özellikle Bella’nın ilk kez ava çıktığını gördüğümüz sahneler ve destansı finalde Volturi ile karşı karşıya gelinen sahnelerde- tüm dünyadaki hayranların büyük merakla beklediği o sahnelerde...

Tiglon ve @bodakedi'ye teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder