21 Mart 2012 Çarşamba

David Cronenberg Robert, Cosmopolis ve Hollywood Hakkında Konuşuyor


David Cronenberg’in yeni filmi Cosmopolis Don Delillo’nun aynı adlı romanından uyarlandı ve şu anda hala yapım aşamasında. Filmin başrolünde Manhattan’lı bir milyoneri canlandıran Robert Pattinson var.

Film Cronenberg’in film çekmek için bir kaç favori mekanlarından biri olan Toronto’da çekildi.

“Pek çok filmim Amerika’da geçiyor olsa da orada hiç film çekmedim,” diyor ve ekliyor: “Ayrıca Toronto Robert Pattinson’a evrensel şöhretinden kaçma imkanı sağladı”

“Dış çekimler yaparken sokak Pattinson’ın hayranlarıyla dolup taşıyordu ama buna rağmen günlük kıyafetleri içerisinde bir bara eğlenmeye gittiğinde kimse onu fark etmiyordu.”  

Cronenberg, Pattinson’ın yeteneğiyle birlikte Alacakaranlık Serisi’nin ötesine geçen derin bir sinema bilgisine sahip olduğunu söylüyor.

“İşini ciddiye alan bir aktör. Mükemmel olmak istiyor ve bunu başarmak içinde riske girmekten çekinmiyor. Cosmopolis’te gösterdiği performans Alacakaranlık’a kuşkuyla bakan pek çok kişinin sorularına cevap olacak .”

Pattinson, Cronenberg filminde yeteneği fark edilen ilk aktör değil.

William Hurt 2005 yapımı ‘Şiddetin Tarihçesi’ ve Viggo Mortensen da 2007 yapımı ‘Şark Vaatleri’ filmlerindeki rolleriyle Oscar Ödüllerine aday gösterilmişti.

Ama Oscar ödülü kazanmak Cronenberg’in kişisel amaçları arasında değil.

“Eğer böyle birşey yaparsan kendini yok etmiş olursun. Hollywood’da Oscar bir inanç simgesi halinde –tıpkı Kutsal Kase gibi. “Weinstein Kardeşler” Oscar kazanmak için milyon dolarlar harcamak konusunda oldukça ünlüler… ama bu benim oynayacağım bir oyun değil.”

“Weinstein Şirketi” Bob ve Harvey Weinstein tarafından kurulan Amerika tabanlı bir film stüdyosu, hemen sonrasında Miramax stüdyolarını kurdular.

Cronenberg, “Hollywood’da çoğunlukla bir filmin başarısını onun bütçesi belirler,” diyor.

“200 milyon $ harcayıp da sıradışı ve radikal bir film yapımcısı olmayı ummak çok safça bir yaklaşım olur. Çünkü ihtiyacın olan büyük seyrici kitlesine ulaşmak için daha fazla muhafazakar olman gerektiğini bilirsin işte bu yüzden hala bağımsız filmler yapmaya devam ediyorum.”

“Kaliteli yapımların masraflı olması pek çok film yapımcısının kendinden ödün vermesine neden oluyor.”

“Bir artist olarak sadece seks sahnelerinde değil tabu olarak görülen her sahnede dışarıdan gelen baskıları ve tepkileri görmezden gelmeye çalışmak zorundasın. Eğer bir filmi dünya çapında parzalıyorsan bir ülkenin çekinceleri diğer tüm ülkeler içinde geçerli değildir.”

Cronenberg filmlerinin genelinde şiddet ve cinsel içerik yaygın ama o bütün filmlerinde planlanmış komik anlar olduğu konusunda ısrarcı.

“Komedi olarak sınıflandırılacak bir film yapmam gerektiğini hiç düşünmedim ama şimdiye kadar içinde ince espriler olmayan hiçbir film yapmadım.” 

çeviri: elwiens

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder