24 Nisan 2012 Salı

MTV: 'Cosmopolis' Fragmanından Beş Kilit Sahne

Robert Pattinson'ın şimdiye kadar kariyerinde yapmış olduğu en iyi şey Cosmopolis'te Eric Packer'ı oynamayı kabul etmesiydi.

Bu herkesin gözünü kamaştıran parıldayan vampir rolünden uzaklaşmak adına başka bir adım. Rol oldukça cesur, seksi ve Pattinson'ın oyunculuk yeteneklerini göstermesi için bir fırsat. Artık hep aynı tür roller yok. Alacakaranlık yıldızı Forks'dan olabildiğince uzaklaşıyor.

David Cronenberg filmde Packer'ı fütüristik ama günümüzden çok da farklı olmayan bir New York City'de resmediyor. Özel şoförüyle Manhattan'da bir berbere saç kesmeye giderken limuzinin içinden dış dünyanın mahvını izliyor. İmparatorluğu her geçen dakika yok olurken isyan sokakları ele geçiriyor ve topladığı ipuçları çok yakında başına gelmesi muhtemel suikastını ortaya çıkarmasını sağlıyor.

Fragman çok fazla kuvvetli sahnelerle dolu, biz da bu fragmanın beş kilit sahnesini ele aldık.

Ofis
Pattinson'ın bayan rol arkadaşı "Ofisin nerede?" dediğinde biz upuzun bir limuzin görüyoruz. Araç Packer'ın hem eğlence hem de iş mekanı olduğundan filmin büyük bölümü orada geçiyor. Ve ardından "Tam olarak ne iş yapıyorsun sen?" diye sorduğunda ise kaldırımda durmuş Packer'ın James Bondvari bir görüntüsünü görüyoruz. Bu açılış sahneleri Packer'ın karakterini ve bir milyoner olarak etrafındaki dünyanın yavaş yavaş elinden kayıp gittiğini anladığında yaşadığı çöküşünü ele alıyor.

Fareler
Packer'ın limuzinine farklı farklı karakterler girip çıktıkça filmin hikayesi de ortaya seriliyor. Yoldan geçerken sokaktaki biri elinde tuttuğu ölü fareyi limuzinin camına tutuyor ve o esnada Packer'ın yanındaki kadınlardan biri "Bu geleceğe karşı bir protesto gösterisi," diyor. Protestonun amacı tam olarak anlatılmasa da fragman devam ettikçe her yerde fareler görüyoruz. Daha fazla protestocu ellerinde farelerle sokaklarda gösteri yaparken bir tanesi ölü fareleri restoranın içine atıyor, bir diğeri ise üzerinde kocaman bir fare kostümüyle dolaşıyor. Tüm bunların ne anlama geldiğinden emin değiliz ama söz konusu Cronenberg olunca bunun Amerika'nın geleceğini ifade eden bir sembolizm olabileceğini söyleyebiliriz.

"Her Tarafından Seks Kokusu Alıyorum."
Eğer Alacakaranlık hayranları bu rolün onların sevgili parıldayan vampirlerinden çok çok uzak olduğunu henüz fark etmediyseler, sanırız artık bunun farkına varmışlardır. Her zaman garip bir ifadeye sahip olan aktörün "Her tarafından seks kokusu alıyorum," dendiğinde yüzüne kendini beğenmiş bir bakış yerleşiyor. Packer bu lafa sadece omuz silkiyor, çünkü ne olduğunu biliyor. Fragman boyunca cinsellik içeren farklı sahneler görüyoruz bunlardan birinde yarı çıplak bir kız Packer'ın göğsüne silah doğrultuyor.

Kap Bir Silah
Pattinson aksiyona uzak bir oyuncu değil. Kötü vampirleri parçalara ayırdı, "Remember Me"de dayak yedi ve "Water for Elephants"da kafeslerinden kaçmış vahşi hayvanların izdihamında kurtuldu. Fakat "Cosmopolis"te aktör sonunda ciddi aksiyon yetenekleri gösteriyor. Bir sahnede Packer kapıyı tekmeleyerek içeri giriyor ve adamın birine silah doğrultuyor.  Bir berber randevusuyla başlayan gününün kontrolünü ele geçiriyor ve hayatının en çılgın yolculuklarından birini yaşamasıyla sonuçlanıyor.

Belki de Bir Silah Kapmak O Kadar da İyi Bir Fikir Değildir
Fragmanın sonunda sırayla yer alan hızlı kareler ve tüm o ışık oyunları insana bir sara krizi yaşatabilir cinsten. Fakat bir sahne hemen dikkatimizi çekiyor, Pattinson kendi eline bir kurşun sıkıyor. Eyvah! İzlerken bile avuçlarımız acıyor. Fragmana bakılacak olursa henüz görmediğimiz çok daha kötü olaylar bizi bekliyor.

Çeviri: elwiens

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder