22 Mayıs 2012 Salı

David Cronenberg ve Don DeLillo 'Le Monde'a Robert Hakkında Konuştu

 

Le Monde: Tarz sahibi filmler konusunda deneyimli bir yazarın bir senaryoyu bu şekilde algılaması şaşırtıcı olabiliyor.

David Cronenberg: Sinema hep bir görsel sanat olarak algılanır. Benim için ise anlaşılması zor şeylerin karışımıdır. Bence sinemanın kalbi diyaloglardır. Yaptığımız filmlerin çoğu budur. Birinin Cosmopolis'in son 22 dakikası için (Paul Giamatti ve Robert Pattinson'ın bir odada geçen sahnesi) "tiyatro oyunu gibi" dediğini duydum. Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Tiyatro oyununda geniş açılardan çekimlere, kemara oyunlarına ve ışık değişimlerine ihtiyacınız olmaz. Bu sinemada olur. Yakın çekim olmadan sinema olmaz.


Robert Pattinson Hakkında

Don DeLillo: Canlandırdığı karakter kitaptakine oldukça yakın. Daha önce Alacakaranlık'ı hiç izlemedim ama 13 yaşındaki kız yeğenlerime İngiliz Robert Pattinson'ın kitabımın film uyarlamasında oynayacağını söylediğimde gösterdikleri tepki beni oldukça etkiledi. Şimdi bana daha çok saygı duyuyorlar!

David Cronenberg: Oyuncu seçimi büyülü ve sezgisel bir iştir. Tabii amacınız doğrultusunda seçim yapmalısınız. Filmdeki karakter 28 yaşında bir Amerikalı. Yani bu yaşlarda görünen ve mükemmel Amerikan aksanına sahip birine ihtiyacımız vardı. Film bir Fransa-Kanada ortak yapımı ayrıca sadece bir Amerikan oyuncu kullanma şansım vardı ve onu Paul Giamatti'den yana kullandım. Sonuç olarak bir İngiliz oyuncu buldum.

Bulduğumuz oyuncunun karmaşık, acımasız, kaba ve neredeyse görgüsüz birini canlandıracak yeteneğe sahip olması gerekiyordu. Aynı anda hem bilgili ve görgüsüz, hem de saf ve çocuksu olması gerekiyordu. İnsanları bunu başarabileceğine inandırmalıydı. Güçlü ve karizmatik bir görüntüsü olmalıydı. Sonuçta filmin her sahnesi onun etrafında şekillenecekti. Yakışıklı olmak zorunda değildi ama en azından 1, 1,5 saat kadar insanları kendine baktıracak iyi görünümlü biri olmalıydı. Son olarak da bir şöhreti olmalıydı çünkü filmlerin maliyeti çok fazla ve sizin ortaklarınızı etkileyecek bir şeye ihtiyacnız oluyor. Bütün bu sınırlamalar sonucunda elinizdeki oyuncu listesi oldukça kısalıyor. Ama Robert'ı çok daha önce gözüme kestirmiştim.

Çeviri: elwiens
RPLife

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder